24 april – NOOMATS concept transformeert een podiumbeest tot virtuele engel door een HoloLens. Een demo werd gemaakt tijdens de Paradiso Augmented Reality Contentjam.

‘The Creation of Adam’ vormde de inspiratie voor het NOOMATS gelegenheidsconcept…

Speciaal voor de Paradiso Augmented Reality Contentjam (22 – 23 april) bedachten NOOMATS Roland Smeenk en Marco Eisinga een concept waarmee zij hun ideeën over het combineren van een Kinect-sensor met de HoloLens konden testen, (door)ontwikkelen en demonstreren. Hiervoor lieten zij zich inspireren door de kerkelijke kenmerken van het Paradisogebouw en het magische gegeven dat Augmented Reality de artiest dichter bij zijn fans kan brengen.

…the Creation of a Fan!

Een concept dat zowel de beleving van het publiek verrijkt als die van de artiest: deze heeft on stage zelf de power om de animatie te triggeren die te zien is door het (holobrildragende) publiek. Wanneer de zanger zijn armen spreidt, verschijnen er, gezien door de HoloLens, engelenvleugels op zijn rug. En door zijn armen in de lucht te heffen slaan de vleugels uit en stijgt zijn eigen 3D-beeltenis op als engel!

Het idee: de artiest komt als een engel naar je toe zweven.

Een AR-ervaring met HoloLens toont bijvoorbeeld 3D-beelden (animaties) die opgaan in de fysieke ruimte alsof ze echt zijn. De Kinect-camera waarmee bijvoorbeeld een live-beeltenis van een persoon verwerkt kan worden in een geheel ander virtueel decor, zie je steeds vaker als interactieve toepassing. Maar in de koppeling van deze twee contentvormen is nog nergens een virtuele kopie van een persoon gaan vliegen!

NOOMATS AR-concept demo: Roland stijgt op…

…en is nu als virtuele engel in de lucht te zien door een HoloLens.

Naast het beter leren kennen van de HoloLens, zat ‘m de technische uitdaging in het koppelen van een 3D-animatie die werkt op basis van gebaarherkenning aan de HoloLens en in de uitlijning van de geanimeerde vleugels met de persoon; het Kinect-beeld. Toen de koppeling na ettelijke nachtelijke uurtjes doorwerken voor elkaar was, werd er last minute nog een beweging gerealiseerd die het 3D-beeld van de persoon naar voren, richting het publiek laat vliegen.

Een toepasselijk concept…

Van alle teams die deelnamen aan de Paradiso AR Contentjam (negen in totaal), kwamen de meesten met mooie, toepasbare concepten. Het winnende team bedacht tijdens het weekend een concept dat een slimme, vernieuwende vertaling maakt van de technische mogelijkheden naar content om de concertbeleving te verrijken.

Bij deze contentjam kozen de NOOMATS voor het experiment aan de frontlinie van de AR-ontwikkelingen en werkte daarin vanuit een toepasselijk idee voor Paradiso. Maar toepasbaar is nog wat anders. De HoloLens zal ook in 2018 (het 50-jarig jubileumjaar van Paradiso) nog geen gemeengoed zijn, laat staan voor een 1000-koppig publiek. Daarbij lijkt ‘die bril’, of eigenlijk ieder digitaal device dat aan een concertbeleving te pas moet komen, enige bedenking te vormen voor opdrachtgever Paradiso.

Ludieke preview op de AR-toekomst

Het resultaat dat het NOOMATS-team neerzette tijdens dit weekend en in minder dan 24 uur, was dan ook een enthousiast ontvangen, technisch goed gelukte, ludieke preview op een virtueel verrijkt muziekoptreden in de toekomst. Met recht: toekomstmuziek.

VRBase jury bekijkt de NOOMATS demo.

Jurylid Daan Kip van VRBase triggert zelf de engel-animatie met z’n armen.

Een mede-contentjammer voor de Kinect-sensor, in de engel-animatie.